z ostatnich 30 dni:
Bonduelle Gotowane na parze Czerwona Fasola 310g
Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Tak właśnie przygotowana została Czerwona Fasola „Gotowane na parze”. Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Czerwona Fasola charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, różnych pastach czy jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku.
Poza popularnymi regionalnymi daniami z fasoli, które możemy przygotować, jak francuskie cassoulet, brazylijska feijoada czy teksańskie chili, z fasoli możemy przygotować szereg innych potraw – nie tylko wegetariańskich. W Polsce popularna jest fasolka po bretońsku oraz barszcz ukraiński. Z fasoli przygotujemy wegetariańskie burgery, pasztet, pastę do chleba, a nawet ciasto (wystarczy, że zamiast mąki do ciasta dodasz ugotowaną – najlepiej na parze – czerwoną fasolę). Jeśli lubicie fasolę w słodkim wydaniu, można także przygotować białą fasolę w miodzie i rozmarynie – niebo w gębie. Fasola idealnie pasuje też do wielu sałatek, zarówno na ciepło, jak i na zimno. My polecamy taką z kalafiorem, pomidorami i koperkiem.
Fasola jest bogata w wiele wartości odżywczych, między innymi jest zdrowym węglowodanem oraz jest bogata w białko, dzięki czemu jest bardzo sycąca.
czerwona fasola, woda, sól, emulgator: chlorek wapnia
Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bonduelle poleca:
Sałatka z fasolą i pieczarkami
Składniki: Czerwona Fasola Bonduelle (425 ml), Pieczarki Marynowane Tradycyjne Bonduelle (314 ml), 1 mała czerwona cebula, świeża natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, papryka chilli, oliwa.
Przygotowanie: Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Marynowane pieczarki kroimy w plastry. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy. Dodajemy czerwoną fasolę i paprykę chilli. Wszystko wrzucamy do salaterki. Dodajemy oliwę oraz świeżo posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.
wartość odżywcza | % wskazanego dziennego spożycia | |||
---|---|---|---|---|
składnik | na 100g | dla kobiet | dla mężczyzn | |
ilość kalorii | 111 | kcal | 5.6 | 4.4 |
wartość energet. | 467 | KJ | - | - |
węglowodany | 15,2 | g | 5.6 | 4.4 |
cukier | 0,5 | g | 0 | 0 |
błonnik | 8,5 | g | 32 | 32 |
białko | 8,3 | g | 16 | 13.3 |
Bonduelle
Producent: Bonduelle
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów