z ostatnich 30 dni:
Bonduelle Gotowane na parze Cieciorka 310g
Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Tak właśnie przygotowana została Cieciorka „Gotowane na parze”. Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Cieciorka charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych.
Z Cieciorki przygotujesz pyszny humus czy falafele, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, dodatek do dania z mięsem, daniach kuchni indyjskiej, a także w daniach wegetariańskich i wegańskich.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii.
Cieciorką zajadają się nie tylko mieszkańcy Bliskiego Wschodu, ale także północnej Afryki, Indii, Hiszpanii i południowej Francji. Fasola ta może mieć różny kolor – kremowy, żółtawy, zielony, czerwonawy, brązowy, a nawet czarny. Zależnie od koloru może mieć bardziej lub mniej wyraźny orzechowy posmak.
Cieciorkę możemy przygotować na wiele pysznych sposobów. Możemy zrobić z niej libański hummus z pasta *sezam*ową, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. W libańskiej kuchni znajdziemy także falafele – małe kotleciki z mieszanką libańskich przypraw smażone na oleju. Cieciorka świetnie komponuje się także z kuskusem i marokańskim tajine. Może być także składnikiem sałatki na zimno z sałatą, cebulką i musztardowym vinigretem. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronem. Z ciecierzycy można również przygotować rozgrzewającą i sycąca zupę. Z nasion ciecierzycy wyrabia się także mąkę, którą wykorzystuje się do wypieku indyjskich placków.
groszek cieciorka, woda, sól
Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bonduelle poleca:
Sałatka kuskus z cieciorką
Składniki: Cieciorka Bonduelle (425 ml), 200 g kaszy kuskus, 1 seler, pomidory, natka pietruszki, oliwa z oliwek, syrop klonowy, sos sojowy, sól, pieprz.
Przygotowanie: Kaszę kuskus przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, aż ostygnie. seler kroimy w paski. Tak przygotowane składniki mieszamy z cieciorką. Z oliwy, syropu klonowego, posiekanej natki pietruszki i sosu sojowego tworzymy dressing i polewamy nim sałatkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy pomidorami koktajlowymi. Sałatkę serwujemy ułożoną na świeżym liściu sałaty.
wartość odżywcza | % wskazanego dziennego spożycia | |||
---|---|---|---|---|
składnik | na 100g | dla kobiet | dla mężczyzn | |
ilość kalorii | 120 | kcal | 6 | 4.8 |
wartość energet. | 503 | KJ | - | - |
tłuszcz | 2,2 | g | 2.9 | 2.5 |
tł. nasyc. | 0,2 | g | 0 | 0 |
węglowodany | 14,7 | g | 5.2 | 4.1 |
błonnik | 7,7 | g | 28 | 28 |
białko | 6,4 | g | 12 | 10 |
-
Produkt w 100% naturalny - Czysta Etykieta
Nie zawiera ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, stablizatorów, konserwantów i innych składników chemicznych. Producent dostarcza pełną i rzetelną informację o składzie produktu
Bonduelle
Producent: Bonduelle
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów