z ostatnich 30 dni:
Bonduelle Kukurydza Złocista z czerwoną fasolą 170g
Naturalnie słodką i chrupiącą Kukurydzę Złocistą połączyliśmy z chrupiącą czerwoną fasolą. Mieszanka doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, jako przekąska czy dodatek do makaronu lub pizzy, a także dań kuchni meksykańskiej.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany.
Najbardziej rozpowszechniona jest biała i żółta, pozostałe odmiany spotyka się głównie w Afryce. Od 2600 lat p.n.e. kukurydzę uprawia się w Peru. Indianie znali wszystkie cztery jej odmiany: białą, żółtą, czerwoną i niebieską. Do Europy kukurydzę przywiózł Krzysztof Kolumb. Mimo że jest rośliną podzwrotnikową, dobrze się adaptuje, daje też obfite zbiory w klimacie umiarkowanym. Uprawia się odmiany przeznaczone na paszę, zbożowe (na mąkę i kasze) oraz kukurydzę cukrową jako warzywo. Zbiór kukurydzy cukrowej rozpoczyna się w połowie sierpnia i trwa do na sierpień, wrzesień i październik. Kolby ścina się stopniowo w miarę dojrzewania. Ziarna powinny być soczyste i miękkie, jasnożółte (odmiana żółta) albo perłowe (odmiana biała), po naciśnięciu wydzielać mleczny sok. Wtedy najwięcej jest w nich cukru.
Kukurydza złocista w ziarnach może być spożywana na ciepło lub zimno. We Francji, Włoszech i Hiszpanii kukurydza jest spożywana głównie w sałatkach. W Stanach Zjednoczonych popularne jest jedzenie całej kolby kukurydzy z grilla lub prosto z puszki jako dodatek do dania, a także jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej. W Wielkiej Brytanii kukurydza jest także dodatkiem na pizzy.
Kukurydzę możesz dorzucić do sałatki, aby dodać jej chrupkości i naturalnej słodkości. Możns użyć jej także do przygotowania zupy lub meksykańskiego dania. Pysznie smakuje w wersji na ciepło z samym masłem i solą. Kukurydza Złocista świetnie sprawdzi się również w plackach i omletach śniadaniowych.
mieszanka warzyw: kukurydza (85%), fasola (15%)
zalewa: woda, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, sekwestrant: E 385
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przechowywać w temperaturze otoczenia
wartość odżywcza | % wskazanego dziennego spożycia | |||
---|---|---|---|---|
składnik | na 100g | dla kobiet | dla mężczyzn | |
ilość kalorii | 109 | kcal | 5.5 | 4.4 |
wartość energet. | 458 | KJ | - | - |
tłuszcz | 1,6 | g | 1.4 | 1.3 |
tł. nasyc. | 0,4 | g | 0 | 0 |
węglowodany | 18,2 | g | 6.7 | 5.3 |
cukier | 6,1 | g | 6.7 | 5.5 |
błonnik | 3,5 | g | 12 | 12 |
białko | 3,6 | g | 6 | 5 |
sól | 0,65 | g | 0 | 0 |
masa produktu | 170 | g | - | - |
Bonduelle
Producent: Bonduelle
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów