z ostatnich 30 dni:
Bonduelle Gotowane na parze Soczewica 310g
Nie od dziś wiadomo, że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Tak właśnie przygotowana została Soczewica „Gotowane na parze”. Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Soczewica charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania z mięsem, daniach kuchni indyjskiej i Bliskiego Wschodu, a także w daniach wegetariańskich i wegańskich.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa.
Soczewica szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Indiach była głównym składnikiem popularnego tam dania „dhal”. W starożytnej Grecji i Rzymie soczewica uchodziła za potrawę dla ubogich. W kulturze żydowskiej przygotowana z pszenicą była spożywana jako danie pokutne. Dopiero końcem XIX w. ludzie zaczęli doceniać jej małe ziarenka. W naszym kraju na długo zapomnieliśmy o soczewicy, która służyła jedynie jako roślina pastewna. W Europie największe uprawy posiadają Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak zyskuje na popularności.
Soczewica występuje w czterech odmianach: czerwonej, koralowej, zielonej i żółtej. Najwiecej czasu zajmie nam przygotowanie soczewicy zielonej. Należy pamiętać, że suchą zieloną soczewicę trzeba wcześniej namoczyć.
Soczewicę możemy przygotować na ciepło i zimno. Świetnie pasuje w sałatce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Na ciepło możemy przygotować ją na sposób indyjski z kminem, curry, ziarnami kolendry i mleczkiem kokosowym. Idealnie nadaje się również do przygotowania pysznej, rozgrzewającej zupy.
soczewica, woda, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, emulgator: chlorek wapnia, aromat naturalny (seler)
Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Bonduelle poleca:
Sałatka z soczewicą i papryką
Składniki: Soczewica Bonduelle (425 ml), 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 ogórek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w paski, ogórek w kostkę. Tak przygotowane składniki mieszamy z soczewicą. Z oliwy z oliwek i soku z cytryny tworzymy dressing i polewamy nim sałatkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
wartość odżywcza | % wskazanego dziennego spożycia | |||
---|---|---|---|---|
składnik | na 100g | dla kobiet | dla mężczyzn | |
ilość kalorii | 105 | kcal | 5.3 | 4.2 |
wartość energet. | 445 | KJ | - | - |
tłuszcz | 0,7 | g | 0 | 0 |
tł. nasyc. | 0,1 | g | 0 | 0 |
węglowodany | 14,1 | g | 5.2 | 4.1 |
cukier | 0,5 | g | 0 | 0 |
błonnik | 4,7 | g | 16 | 16 |
białko | 8,5 | g | 16 | 13.3 |
Bonduelle
Producent: Bonduelle
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów