{{ message.message }}
Wróć do listy produktów
Sonko Ryż sushi 200 g (2 torebki)
6,89 zł
netto
Najniższa cena
z ostatnich 30 dni:
6,89 zł
0,2 kg / 1 szt
1 kg =
34,45 zł

Sonko Ryż sushi 200 g (2 torebki)

Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje ryżu.

ryż biały średnioziarnisty – Calrose

Przechowywać w temperaturze otoczenia

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotować zalewę: do małego naczynia wlać 1-2 łyżki octu ryżowego, dodać 1 łyżkę cukru oraz 0,5 łyżeczki soli. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Zalewę wymieszać delikatnie z ryżem i całość pozostawić, aż wystygnie. Następnie przystąpić do wykonywania sushi, według przepisu zaproponowanego poniżej.

Sushi to potrawa japońska składająca się ze specjalnego ryżu, zaprawianego octem ryżowym, alg morskich zwanych nori i najróżniejszych dodatków w postaci surowych ryb, krewetek, surimi, papryki, awokado, ogórków, grzybów, pędów bambusa, kawioru, *sezam*u i innych. Do gotowych sushi podaje się sos sojowy, wymieszany z bardzo ostrym chrzanem wasabi oraz plastry marynowanego imbiru.

Tradycyjny sposób przygotowania:

Składniki na 27-30 sushi dla 4 osób:

2 woreczki Ryżu sushi, 3-4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru, 1 płaską łyżeczkę soli, chrzan wasabi, 3 arkusze alg nori, sos sojowy, marynowany imbir oraz nadzienie, np. surowy łosoś, halibut, wędzony łosoś, krewetki, awokado, ogórek, papryka i sezam. Potrzebna będzie również mata bambusowa do zwijania rolek sushi.

Przygotowanie ryżu:

Wysypać ryż z 2 woreczków do miski, zalać zimną wodą i przemieszać kilka razy. Wodę odlać. Płukanie powtórzyć ok. 6 razy, aż woda będzie przejrzysta. Odsączyć ryż i odstawić na 15 min. Następnie przesypać ryż do garnka, wlać 250 ml (1 szklankę) zimnej wody. Pod przykryciem szybko doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc gotowania i gotować 15 min. Po ugotowaniu ryż odstawić na 15 minut, nie podnosząc pokrywki. Do małego naczynia wlać ocet ryżowy i rozpuścić w nim cukier oraz sól. Zalewę wlać do ryżu i delikatnie mieszać, aż ryż się ostudzi.

Wykonanie sushi:

Pokroić w słupki ryby i warzywa. Ryż podzielić na 3 części. Na macie bambusowej umieścić arkusz alg i rozłożyć na nim 1 część ryżu, pozostawiając od góry margines ok. 4 cm. Ryż dokładnie rozprowadzić palcami, maczając je w wodzie. Około 3 cm od dolnej krawędzi układać wzdłuż składniki nadzienia i odrobinę wasabi, łącząc je w rozmaite kompozycje. Następnie całość zrolować i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na talerz wyłożyć sushi oraz imbir. Sushi maczać w miseczce z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi i zagryzać imbirem. Smacznego!

  wartość odżywcza % wskazanego dziennego spożycia
składnik na 100g dla kobiet dla mężczyzn
ilość kalorii 342 kcal 17.1 13.7
wartość energet. 1452 KJ - -
tłuszcz 0,9 g 0 0
tł. nasyc. 0,16 g 0 0
węglowodany 76 g 28.1 22.4
cukier 0,5 g 0 0
błonnik 2,4 g 8 8
białko 6,4 g 12 10
Sonko
Marka:

Sonko


Producent: Sonko Sp. z o.o.
Dlaczego Polski Koszyk:
darmowa dostawa
darmowa dostawa
od 180 zł na terenie
warszawy
dostawa za granicę
dostawa zamówień
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupy na wybraną godzinę
możliwość dostarczenia
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
zamówienie chłodnicze kurierem
zamówienie
chłodnicze kurierem

– jako pierwszy sklep w polsce
największa oferta w sieci
największa oferta
w sieci

– ponad 30 tys. produktów