Dostarczamy za granicę
Do wypieku pieczywa
{{ message.message }}
Wróć do listy produktów
Zakwas Piekarski BIO 250

Certyfikaty produktu:

  • Rolnictwo ekologiczne

    System gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej, w którym do ochrony roślin aktywizowane są procesy przyrodnicze. W produkcji rolniczej wykorzystuje się naturalne nawozy oraz metody biologiczne i mechaniczne. Wykluczone jest stosowanie syntetycznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, dodatków paszowych i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).

Dlaczego Polski Koszyk:
Darmowa dostawa
darmowa dostawa
od 150 zł na terenie
warszawy
Darmowa dostawa kurier
darmowa dostawa
kurierem od 150 zł*
na terenie całej polski *dla zamówień o wadze do 30 kg
Dostawa za granicę
dostawa zamówień
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
Zamówienie chłodnicze kurierem
zamówienie
chłodnicze kurierem

– jako pierwszy sklep w polsce
Największa oferta w sieci
największa oferta
w sieci

– ponad 22 tys. produktów
16,26 zł
0,25 kg / 1 szt
1 kg =
65,04 zł

Zakwas Piekarski BIO 250

Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.

Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa.

Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g.
Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku.

Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba – bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych.

Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.

Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

Marka:

Bionat


Producent: Bionat

Skład

otręby żytnie*, woda, regulator kwasowości: kwas mleko*wy, *mąka żytnia**, ocet jabłkowy, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Sposób przygotowania

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne ok. 1-2% (10 – 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 – 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 – 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)

Domowy wypiek chleba – w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie “obskórzał”, po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

Informacja alergenna

Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto (gluten)

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze 4 – 22 st. C w zakręconym słoiku.

Wartości odżywcze

składnik wartość odżywcza na 100g % wskazanego dziennego spożycia
dla kobiet dla mężczyzn
ilość kalorii 167,634844868735 kcal 8.4 6.7
wartość energet. 702,39 KJ - -
tłuszcz 1,55 g 1.4 1.3
węglowodany 25,66 g 9.3 7.4
cukier 4,5 g 4.4 3.6
białko 5,96 g 10 8.3
sól 0,009 g 0 0
tł. nasyc. 0,16 g - -

Pozostałe własności

Produkty bez GMO: Tak
Bez syropu glukozowo-fruktozowego: Tak
Produkt bez oleju palmowego: Tak
Produkt wegetariański: Tak
Kraj produkcji lub pakowania: Polska

Inne produkty z tej kategorii wszystkie ()

Pozostałe produkty tej samej marki