{{ message.message }}

Czysta etykieta


Czym jest Czysta Etykieta?

Termin Czystej Etykiety (clean label) powstał w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów, którzy wybierając produkty na sklepowych półkach coraz częściej zwracają uwagę na skład oraz tabelę wartości odżywczej. Dlatego też coraz więcej producentów stara się sprostać wymaganiom konsumentów, którzy oczekują, że produkty ich będą zawierały odpowiednie oznaczenia takie jak: listę składników, kraj pochodzenia oraz proces produkcji.

Które produkty obejmują oznaczenie Czystej Etykiety w sklepie Polski Koszyk?

Produkty oznaczone symbolem niebieskiej kropli z białym listkiem objęte są oznaczeniem Czystej Etykiety.

czysta etykieta

Oznaczenia na produkcie takie jak E330 czy E202 do dziś dnia nie budzą naszego zaufania do produktu.

Mimo, iż oba powyższe symbole brzmią dla większości z nas tajemniczo, jest między nimi zasadnicza różnica - jeden z nich to nieszkodliwy kwasek cytrynowy, a drugi to sorbinian potasu. Doskonale wiemy jak trudne jest zrozumienie wszystkich oznaczeń oraz poszczególnych składników znajdujących się na opakowaniach. Dlatego zrobiliśmy to za Ciebie i przeanalizowaliśmy każdy produkt spożywczy dostępny w naszej ofercie. Produkty, w których wszystkie składniki wynikają z naturalnego procesu produkcji a nie chęci sztucznego ulepszenia produktu, wzmocnienia jego smaku, koloru lub terminu przydatności do spożycia, oznaczyliśmy symbolem Czystej Etykiety.

Czasami ten sam dodatek, ale obecny w różnych produktach może skutkować innym oznaczeniem produktu. Ocet obecny w ogórkach konserwowych jest podstawowym składnikiem, który powoduje że możemy cieszyć się smakiem takich ogórków. Ogórki konserwowe, do których producent nie dodał innych dodatków niż ogórki, wodę, ocet, cebulę, cukier, sól, paprykę, chrzan, czosnek, koper i ew. inne przyprawy oznaczamy Czystą Etykietą.

Jednak dodanie octu do kapusty kiszonej (która występuje często już pod nazwą kapusty kwaszonej) jest skutkiem chęci przyśpieszenia produkcji i zwiększenia trwałości produktu. Dla nas kapusta kiszona to produkt bez octu i tylko taki jest oznaczany Czystą Etykietą.

Czysta Etykieta w naszym sklepie oznacza produkt naturalny, który nie zawiera ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, stabilizatorów, konserwantów oraz innych składników chemicznych. Jednak w jego skład mogą wchodzić następujące składniki:

  • Witamina C zwana również kwasem askorbinowym, która należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pomaga w gojeniu się ran, podnosi odporność organizmu na infekcje, działa antytoksycznie, bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz umożliwia prawidłowe funkcjonowanie wielu enzymów. Jest witaminą, której człowiek nie syntetyzuje, jak również nie ma zdolności jej magazynowania. Musi być zatem dostarczana z pożywieniem w odpowiednich ilościach.
  • Ocet – substancja powstała w wyniku fermentacji używana głównie do celów spożywczych. Składnik ten jest gotowym wyrobem wykorzystywanym w produkcji przetworów warzywnych, dodaje się go także do galaretek przy konsumpcji, ponadto w marynatach np. ryb morskich itp.
  • Pektyny (E440) – bogaty kompleks węglowodanów, który naturalnie występuje w komórkach roślinnych. Substancja jest często stosowana jako środek zagęszczający lub środek żelujący w różnych produktach spożywczych. Pektyny oferują wiele korzyści dla zdrowia, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi, w organizmie i zmniejszenia poziomu cholesterolu.
  • Kwasek cytrynowy (E330) – naturalny składnik każdego żywego organizmu, który pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w innych owocach. Pełni wiele funkcji min. podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych.