Dostarczamy za granicę
{{ message.message }}
Wróć do listy produktów
Bionat Zakwas Piekarski BIO 250

Oznaczenia produktu:

  • Rolnictwo ekologiczne

    System gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej, w którym do ochrony roślin aktywizowane są procesy przyrodnicze. W produkcji rolniczej wykorzystuje się naturalne nawozy oraz metody biologiczne i mechaniczne. Wykluczone jest stosowanie syntetycznych nawozów, chemicznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, dodatków paszowych i organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).

16,39 zł
0,25 kg / 1 szt
1 kg =
65,56 zł

Bionat Zakwas Piekarski BIO 250

otręby żytnie*, woda, regulator kwasowości: kwas mleko*wy, *mąka żytnia**, ocet jabłkowy, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne ok. 1-2% (10 – 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie ok. 2-3% (20 – 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste ok. 3-4% (30 – 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie ok. 5 % (50 g na 1 kg mąki)

Domowy wypiek chleba – w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie “obskórzał”, po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto (gluten)

Przechowywać w temperaturze 4 – 22 st. C w zakręconym słoiku.

  wartość odżywcza % wskazanego dziennego spożycia
składnik na 100g dla kobiet dla mężczyzn
ilość kalorii 167,634844868735 kcal 8.4 6.7
wartość energet. 702,39 KJ - -
tłuszcz 1,55 g 1.4 1.3
tł. nasyc. 0,16 g 0 0
węglowodany 25,66 g 9.3 7.4
cukier 4,5 g 4.4 3.6
białko 5,96 g 10 8.3
sól 0,009 g 0 0
Dlaczego Polski Koszyk:
darmowa dostawa
darmowa dostawa
od 150 zł na terenie
warszawy
dostawa za granicę
dostawa zamówień
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupy na wybraną godzinę
możliwość dostarczenia
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
zamówienie chłodnicze kurierem
zamówienie
chłodnicze kurierem

– jako pierwszy sklep w polsce
największa oferta w sieci
największa oferta
w sieci

– ponad 24 tys. produktów