{{ message.message }}

Mięso, strona 383




Mięso stanowi istotny element naszej diety. Spożywamy go bardzo chętnie na śniadanie jako dodatek do pieczywa oraz jako danie główne obiadu czy kolacji. Biorąc pod uwagę rodzaj i zawartość tłuszczu mięsa dzielimy na białe i czerwone. Do mięs białych zaliczamy: kurczaka, indyka, królika, cielęcinę, strusia. Natomiast mięso czerwone to wołowina, wieprzowina, konina, baranina, kaczka, gęś. Białe mięso jest najlepszym źródłem białka i zawiera mniej tłuszczu – cholesterolu, którego nie należy spożywać w dużych ilościach. Zjadając 100 g chudego kurczaka lub indyka, pokrywamy aż połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Mięso jest również niezastąpionym źródłem żelaza, które jest dużo lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego. Spośród składników mineralnych mięso zawiera dużo cynku i fosforu, magnez, miedź oraz siarkę. Ponadto zawiera wiele witamin z grupy B, które wpływają m.in. na funkcje układu nerwowego i przemiany metaboliczne węglowodanów, tłuszczów i białek. Dietetycy zalecają spożywanie białego mięsa 2-3 razy w tygodniu, natomiast czerwonego – kilka razy w miesiącu. Świetną alternatywą dla mięsaryby, które zawierają dużo zdrowych kwasów omega-3. Mięso można również zastąpić roślinami strączkowymi: soją, soczewicą, fasolą, ciecierzycą, które również dostarczają pełnowartościowego białka. Zrób zakupy online z dostawą do domu, zamów świeże mięso i ciesz się jego smakiem każdego dnia.