z ostatnich 30 dni:
Szakszuka z mozzarellą i chrupiącym pieczywem (2 porcje)
Szakszuka to aromatyczne danie śniadaniowe, w którym jajka gotowane są w bogatym sosie pomidorowym z dodatkiem delikatnie roztapiającej się mozzarelli. Podana z chrupiącą bagietką, stanowi sycący i pełen energii posiłek. Dzięki szczegółowym instrukcjom przygotowanie tego dania będzie łatwe i przyjemne. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Świeże składniki, starannie odmierzone i gotowe do użycia. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych, co zapewnia ich najwyższą jakość.
Jajko 4 szt.
Pomidory w puszce 400 g
Cebula 100 g
Czosnek 10 g (starty)
Mieszanka przypraw 3 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Masło 20 g
Ser mozzarella 30 g (starta)
Szczypiorek 10 g (siekany)
Bagietka francuska
Sól 3 op.
Pieprz 2 op.
Rozgrzej patelnię grillową na średniej mocy palnika. Ułóż na niej bagietkę i grilluj po 2–3 minuty z każdej strony. Posmaruj pieczywo masłem.
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż czosnek, aż uwolni aromat. Dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni.
Do patelni dodaj pomidory, mieszankę przypraw, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zrób cztery wgłębienia w sosie za pomocą łopatki.
Wbij jajka w przygotowane wgłębienia, starając się nie uszkodzić żółtek. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i duś około 5 minut, aż białka się zetną.
Posyp całość startą mozzarellą i poczekaj, aż delikatnie się rozpuści. Dopraw dodatkowo solą i pieprzem według smaku.
Podawaj szakszukę posypaną szczypiorkiem i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Smacznego!
Przechowywać w temperaturze od 0° do 4° C
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów