{{ message.message }}

Ser koryciński, strona 41


Powrót do marek
Ser koryciński
Nazwa marki: Ser koryciński
Nazwa producenta: Serowar Podlaski

Serowar Podlaski to małe gospodarstwo rolne w niezwykle czystym i urokliwym rejonie Podlasia usytuowanym między Biebrzańskim Parkiem Narodowym a Puszczą Knyszyńską, zajmujące się produkcją sera korycińskiego w wielu, różnych wydaniach.

Prawdziwe sery korycińskie wytwarzane są na miejscu, z naturalnych i świeżych składników, według tradycyjnej receptury.
Bez konserwantów i wzbogacaczy smaków.

Ser wytwarzany jest ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego zaraz po udoju. Mleko użyte do produkcji serów pochodzi od krów z własnej hodowli, więc wielkość produkcji jest ograniczona. Daje to możliwość zachowania najwyższej jakości.

Ser koryciński swojski jest serem dojrzewającym, wyrabianym z pełnego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli kuchennej. Ma kształt spłaszczonej kuli i specyficzny wygląd z charakterystycznymi karbowaniami na powierzchni.
Podczas procesu dojrzewania nabiera szlachetnego smaku i aromatu.
Na zewnątrz jak i w przekroju ma barwę kremową, która ulega zmianie wraz z okresem leżakowania. Ser powinien być wilgotny i elastyczny z równomiernie rozłożonymi oczkami o zróżnicowanej wielkości i kształcie.

Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Następnie w 2012 r. Ser Koryciński został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.