z ostatnich 30 dni:
Jaja po turecku (2 porcje)
Çılbır to tradycyjne tureckie danie składające się z jajek w koszulkach podawanych na kremowym jogurcie z czosnkiem. To aromatyczne śniadanie świetnie komponuje się z ciepłym, chrupiącym chlebkiem naan. Dzięki naszym szczegółowym wskazówkom przygotowanie będzie szybkie i proste. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Komplet starannie odważonych składników, które są świeże i gotowe do użycia. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych, aby zapewnić najwyższą jakość.
Chlebek naan 2 szt.
Masło 60 g
Jogurt grecki 200 ml
Cytryna (ćwiartka)
Czosnek 5 g
Koperek 5 g
Jajko 4 szt.
Liście mięty 5 g
Ocet 10 ml
Mieszanka przypraw 10 g
Sól 2 op.
Pieprz 2 op.
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Chlebek naan lekko zwilż wodą, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 3–4 minuty, aż będzie ciepły i lekko zarumieniony.
Na zimnej patelni rozpuść masło na małej mocy palnika. Usuń pianę łyżką stołową i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Przelej masło do miseczki i wymieszaj z mieszanką przypraw.
W garnku zagotuj wodę (do 2/3 jego wysokości), dodaj sól i ocet. Wbij jajko do miseczki, a następnie za pomocą łyżki stwórz wir w garnku i wlej jajko. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową. Powtórz czynność dla pozostałych jajek.
W misce wymieszaj jogurt grecki z sokiem z cytryny, czosnkiem, połową koperku, solą i pieprzem. Wyłóż jogurt na talerze.
Na jogurt połóż jajka w koszulkach, polej aromatycznym masłem i udekoruj koperkiem oraz liśćmi mięty. Podawaj z ciepłym naanem. Smacznego!
Przechowywać w temperaturze od 0° do 4° C
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów