z ostatnich 30 dni:
Chiloquiles - śniadanie po meksykańsku (2 porcje)
Chilaquiles to tradycyjne meksykańskie śniadanie, które łączy kawałki chrupiącej tortilli z intensywnie pikantnym sosem, jajkami, serem i śmietaną. To danie pełne aromatycznych smaków, które zadowoli każdego miłośnika kuchni. Ważne, aby dokładnie przestrzegać kolejnych kroków przepisu, aby uzyskać idealny efekt. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Świeże składniki, dokładnie odmierzone i gotowe do użycia. Dzięki naszym instrukcjom przygotowanie posiłku będzie łatwe i przyjemne. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych, zapewnia najwyższą jakość składników.
Tortilla pszenna 120 g
Zielona papryka 80 g
Cebula 50 g
Papryczka chilli 3 g
Pomidory krojone 400 g
Czarna fasola 60 g
Ser cheddar 30 g
Jajko 2 szt.
Liście kolendry 5 g
Ser burrata 125 g
Śmietana 30 ml
Olej 15 ml
Masło 15 g
Limonka ćwiartka 2 szt.
Mieszanka przypraw 10 g
Sól 3 op.
Pieprz 3 op.
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Na blasze wyłóż papier do pieczenia i ułóż tortillę. Posyp ją 1/3 mieszanki przypraw i piecz przez 5–7 minut, aż się zarumieni.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez 3–4 minuty, mieszając. Dodaj cebulę, kolejną 1/3 mieszanki przypraw oraz papryczkę chilli i smaż do zeszklenia cebuli.
Dodaj pomidory i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj fasolę, ser cheddar, sól, pieprz oraz resztę mieszanki przypraw. Gotuj przez 3–4 minuty, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie usmaż jajka na maśle, doprawiając solą i pieprzem. Smaż do momentu ścięcia białka.
Pokruszoną tortillę wymieszaj z sosem. Wyłóż porcję na talerz, a na wierzch połóż jajko. Posyp resztą tortilli, kolendrą, burratą, śmietaną i udekoruj limonką. Smacznego!
Przechowywać w temperaturze od 0° do 4° C
od 180 zł na terenie
warszawy
za granicę
w najlepszej cenie w sieci
zakupów na wybraną godzinę
na terenie warszawy i okolic
chłodnicze kurierem
– jako pierwszy sklep w polsce
w sieci
– ponad 30 tys. produktów